Søg
  • Lene Bach Pedersen

Hvorfor mediterer du?

Jeg er ofte blevet spurgt om netop det!


"Hvorfor mediterer du?" .. Eller "Hvad skal det overhovedet gøre godt for?" ..


Og svaret her kan være meget forskelligt fra person til person.

Og der kan være kæmpemæssig forskel på hvilke typer meditationer, der tiltaler den enkelte.

Det er helt naturligt. Men så er det jo blot dejligt, at der er mange metoder til at træne det samme. Træne det bevidste nærvær. Det at være lidt mere til stede i nuet og i livet.


Personligt har jeg forsøgt mig indenfor alle mulige områder af personlig udvikling. Jeg har været ved terapeuter, psykologer, været med i og tovholder på selvhjælpsgrupper og meget andet. Derudover har jeg gået ved forskellige alternative behandlere, både for at få hjælp og støtte til nogle områder i mit liv. Men også blot for at stillet lidt af min nysgerrighed på området. Og jeg benytter mig da også til stadighed af forskellige tilbud.


Og jeg skal ærligt indrømme, at jeg har fået rigtig mange gode og nyttige værktøjer hen af vejen. Men .. det var bare som om, der var noget, der manglede.


Det var som om, jeg i mange år gik og ledte efter en hel masse svar uden for mig selv.

Søgte efter forklaringer og kom let til at købe andres "sandheder" og "løsninger" på problemer. Ikke at der er noget galt i at læne sig op ad eller blive inspireret af andre. Men når jeg ikke helt havde mig selv med, endte det ofte med at jeg blev mere forvirret.

Eller jeg endte med at banke mig selv oven i hovedet med, at jeg burde gøre et eller andet .. Tage mig lidt sammen. Eller i det hele taget være noget andet end det, jeg allerede var.


Det jeg oplevede i mit møde med meditation var ... overvældende.

Det var svært i starten. Men det var også helt utroligt udviklende og gav mig en følelse af at komme hjem.


En oplevelse af at alle de svar, som jeg skal bruge? De findes allerede inden i mig. Jeg skal blot berolige mit sind nok til virkelig at kunne høre, hvad min krop og mit sind forsøger at formidle.


Og nu lyder det sikkert som "peace of cake" at meditere. Og det kan det også være. Men det kan bestemt også være det modsatte.

Der er dage hvor jeg glæder mig til at meditere og blot være til stede med mig selv i stilhed.

Men der er bestemt også stunder, hvor jeg går ind i meditationen med modstand på.


Det er ofte når jeg oplever svære følelser, jeg måske endnu ikke helt har fået taget hånd om. Noget jeg ikke helt vil stå ved overfor mig selv.. Det kunne være, at jeg føler mig forladt, ensom eller måske jaloux?

Følelser, der alt sammen hører med til det, at være menneske, men som vi af mange forskellige årsager kan opleve som forkerte eller ligefrem skamfulde.


I meditation handler det ikke om at ændre følelserne, men blot lade dem være, som de er. Betragte dem, sanse dem, opleve dem, smage på dem måske? Uden at hænge fast i følelsen eller dyrke den. Og følelserne forandrer sig - både i livet - men også undervejs i meditationen.

I meditationerne betragter vi blot, hvad der sker. Uden at ændre på noget.


Da jeg begyndte at arbejde mere intensivt med meditationer, opdagede jeg, at jeg begyndte at turde være mere ærlig over for mig selv. Være lidt mere ærlig om hvordan jeg reelt havde det, følte det eller oplevede en situation. Og ved at blive mere hudløst ærlig og autentisk i mødet med mig selv, ja så ændrede min omkringliggende verden sig også. Eller i hvert tilfælde mit syn og min reaktion på den...


Jeg opdagede også at al den personlige udvikling jeg havde arbejdet med i årevis, gik hurtigere og lettere og endda mere legende - når jeg gik denne her vej.


Og med nysgerrighed har jeg fundet ud af, at der er mange måder at meditere på.


Personligt nyder jeg naturmeditationer - og især på den årstid, hvor jeg på bare fødder kan tage på opdagelse gennem skoven. I sådanne meditationer bliver jeg "Lene 5 år" igen og er "på nye eventyr" ... Jeg spejler mig i alt, hvad jeg ser og oplever undervejs. Holder et blik indad i mig selv og et blik udad - og oplever, hvad der opstår i mødet mellem det indre og det ydre. Og jeg kommer ofte hjem med dybe erkendelser og indsigter, som jeg kan bruge i mit daglige liv.


Men jeg mediterer også ved at sætte mig herhjemme på meditations-puden, på en stol eller ved at lave liggende meditationer. De forskellige måder at meditere på kan noget meget forskelligt og derfor er det også forskelligt, hvad jeg træner.


I starten, da jeg begyndte at meditere, havde jeg en følelse af at jeg ikke var særlig god til det. Jeg vurderede, at jeg fik alt for mange tanker. At jeg ikke kunne finde ud af at sidde på den rigtige måde. At jeg synes det var anstrengtende at holde ryggen ret. At jeg måske ikke helt havde forstået, hvad det egentlig gik ud på. At andre sikkert var meget bedre til det end jeg .. osv osv.


Men med tiden lærte jeg at se, at alt dette kun var bedømmelser .. og endnu mere simpelt: Det var blot tanker. Og jeg opdagede, at jeg altid har muligheden for, blot at se på tankerne som tanker - og slippe dem .. uden nødvendigvis at forholde mig til indholdet af dem.


Meditation handler nemlig ikke om at blive FRI for tanker ..

Meditation handler om at se, opleve, sanse og fornemme alt det, der sker ... Også tanker, følelser, lyde osv.


Ved at blive bedre til at identificere tanker - og blot se dem, som det de er: Tanker.

Ja - så har det givet mig en større grad af sindsro og balance.

Og det giver ofte en mulighed for at nå at reagere anderledes end jeg tidligere ville have gjort. Automatpiloten, bliver på en måde slået fra ..


Når det er sagt, vil jeg skynde mig at sige at jeg hverken er "hellig" eller "perfekt".

Jeg bliver stadig grebet af tankemylder, uhensigtsmæssige mønster, travlhed eller en følelsesmæssig rutschebanetur ... Det skal ikke være nogen hemmelighed.

Men med øget bevidsthed i øjeblikket, ja så får jeg ofte øje på nye sider af både mig selv og andre.


Det kan være svært at give et entydigt billede af, hvilke erkendelser og erfaringer meditation kan give den enkelte. Men jeg vil vove at påstå, at alle kan have glæde af meditation og mindfulness i deres liv. Uanset om du anser dig selv som sund og afbalanceret eller som usund og måske stress-ramt.


Jeg har selv været massivt stress-ramt og for mig har meditation og mindfulness betydet mere ro, mere balance og en kæmpe mæssig personlig udvikling.


I meditationerne kan jeg øve mig i at rumme mig selv mere helhjertet. Også med det, der "øffer" eller det, der er svært eller knap så kønt. Og når jeg bedre kan rumme mig selv, bliver min tolerance overfor andre også større... eller jeg får i det mindste mærket efter og måske sat nogle sundere grænser for mig selv.


I dagens Danmark er vi meget optaget af sundhed. Og vi bruger masser af krudt og energi på rigtig og sund kost, på at gå i fitness-center eller gå til holdsport. Vi bruger alle mulige værktøjer på at træne kroppen og holde den sund.


Men ofte glemmer vi "den mentale sundhed" og at den også skal passes og plejes.

Og her er det at meditationerne og mindfulnessen kan komme ind i billedet.


At meditere dagligt svarer for mig til at børste tænder hver dag. Det er nødvendigt for at jeg holder mit sind sundt og velplejet.


Min opfordring kan kun være: Leg med det - og se, hvad det kan gøre for dig.

Det er som at gå i fitness-center. Det er den træning, du får gjort - der virker!


God fornøjelse!


68 visninger

©2023 by Chocolate de rêves. Proudly created with Wix.com